Een beetje geschiedenis
Masuis et Cotelis
Een Waalse dansgroep met historische oorsprong.
De Maasstad Jambes heeft pas onlangs de urbanisatie gekend. Vroeger was haar ekonomische aktiviteit de landbouw: op de hellingen kweekten de Masuis wijnstokken en op de vlakte kweekten de Cotelis hop. Maar allen waren heel goed in allerlei groenteteelten.
De Masuis verdwenen op het einde van de XVIIIde eeuw, na het afschaffen van hun voorrechten, nadat de streek overgenomen werd door de Franse revolutionairen.
De hopteelten van de Cotelis werden na ieder beleg van de vestingplaatsen van Namen uitgetrokken, maar ze zettenhun aktiviteiten verder en warden groentekwekers in de XIXde eeuw. En pas na de tweede wereldoorlog veroorzaakte de spectaculaire demografische groei van Jambes de totale verdwijning van de bebouwbare percelen en van hun beroe
De Frairie
Een authentieke Waalse traditionele dansgroep.
In 1960, onder leiding van M.Jean Mosseray (geholpen door M. Jean Briac) en met de steun van de heren Montellier (musicoloog) en Rousseau (historicus) werd de folkloristische groep “La Frairie des Masuis et Cotelis Jambois” opgericht met als doel de oude tradities van Jambes te doen herleven.
Dit gedeelte van Namen heeft dus gedurende tien eeuwen haar eigen bestaan gehad. De groep wordt samengesteld door een veertigtal dansers en musici
De klederdracht
De authentieke Waalse kleding van de Frairie des Masuis et Cotelis Jambois.
De kleding me schitterende kleuren was die welke in de XVIIIde eeuw op zon en feestdagen gedragen werd. Ze werden naar schilderijen en gravuren van het “Musée de Croix” in Namen gemaakt.
De danseressen dragen een vest of een dichtgesnoerde jumper. Een schort bedekt een wijde rok. De kousen zijn wit. De kap is een begijnenmuts. De dansers hebben een vest zonder mouwen of met lange mouwen.
Ze dragen een brede riem, een broek en witte kousen. Ze dragen een zwarte vilten hoed met een nauwe boord. De musici onderscheiden zich van de dansers door het dragen van een rechte vest met een kraag